Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Håb om international succes
November 2020
Druk valgt som
dansk Oscar-bud
Thomas Vinterbergs og Zentropas drama "Druk" er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat i dysten om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Onsdag eftermiddag afgjorde den danske Oscar-komité, at Thomas Vinterbergs film "Druk" bliver Danmarks repræsentant, når Oscar-akademiet skal stemme ved næste runde om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm står bag manuskriptet til "Druk", der er produceret af Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

Den danske Oscar-komité er sammensat af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, og den har valgt filmen fra en liste på i alt tre film, som komitéen pegede på i oktober. De to andre var "En helt almindelig familie" af Malou Reymann og "Shorta" af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

Et originalt drama

– Vores opgave som dansk Oscar-komité er at pege på den film, som har de bedste chancer for at komme i spil til en nominering, siger Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen. – "Druk" er et originalt drama om vores søgen efter at mærke livets brusen, også når festen er slut, og lysene tændes.

– Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Tobias Lindholm undersøger frimodigt denne universelle længsel i deres historie om fire mænd midt i livet, hvor de eksperimenterer med alkohol for at genfinde ungdommens gnist. Resultatet er en indsigtsfuld, rørende og underholdende film, der balancerer mellem tragisk alvor og en god portion humor, ført an af Mads Mikkelsen i et finslebet ensemblespil.

– Herhjemme er "Druk" gået rent ind hos publikum og har opnået en unik appel på tværs af generationer. Internationalt lover omtale og festivalpriser allerede rigtig godt for filmen, når den forhåbentlig snart kommer bredt ud i Europa og i USA.

Markant Oscar-profil

– Det er et hold med en markant Oscar-profil, der sendes videre i kapløbet, tilføjer Claus Ladegaard. – Der er Ikke mindst grund til at fremhæve producer Sisse Graum Jørgensen, som næste år kan fejre tiårsjubilæum for Oscar-sejren til Susanne Biers "Hævnen". – Vi glæder os til at følge slagets gang og arbejdet med at føre "Druk" frem til næste runde.

Fakta om Druk

Med Cannes Festivalens officielle stempel fra juni i ryggen havde "Druk" sin fysiske verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen i september. Siden vandt filmen den franske Art House Cinema-pris (Prix des Cinémas Art et Essai), der uddeles i samarbejde med Cannes Festivalen.

Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og især Mads Mikkelsen er blevet fremhævet af den internationale presse for deres stærke samspil, hvilket også gjorde indtryk på San Sebastian Filmfestivalens jury, som overrakte prisen for bedste mandlige skuespiller til alle fire.

Listen af hædersbevisninger tæller også hovedprisen på London Filmfestivalen, deltagelse på Rom Filmfestivalen og senest fire topnomineringer ved de europæiske Oscars, European Film Awards, som uddeles i december.

Herhjemme tog anmelderne varmt imod filmen ved premieren den 24. september, og 753.000 publikummere har nu indløst billet, hvilket gør "Druk" til Vinterbergs bedst sælgende film. Det særlige ved filmens publikum er, at det ifølge tal fra Filminstituttet favner usædvanligt bredt, målt på alder og køn.

Frankrig var det første land efter Danmark til at afholde premiere på "Druk", nemlig den 14. oktober, og trods biografernes senere nedlukning opnåede filmen her en flot åbningsweekend som den fjerde mest sete film. Flere lande, blandt andet England og USA, har programsat premieredatoer i de kommende måneder, med forbehold for ændringer i lyset af corona.

Oscar-komitéen

Den danske Oscar-komité består, ud over formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, af Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Kilde: DFI

Gå tilbage


"Druk" af Thomas Vinterberg er valgt som dansk Oscar-kandidat (Foto: Henrik Ohsten).
Klik for større billede

Danske Oscar-indstillinger

Herunder ses ti år med danske Oscar-indstillinger i kategorien for internationale spillefilm:

 • 2020 Dronningen, May el-Toukhy
 • 2019 Den skyldige, Gustav Möller, Oscar-shortlistet
 • 2018 Du forsvinder, Peter Schønau Fog
 • 2017 Under sandet, Martin Zandvliet, Oscar-nomineret
 • 2016 Krigen, Tobias Lindholm, Oscar-nomineret
 • 2015 Sorg og glæde, Nils Malmros
 • 2014 Jagten, Thomas Vinterberg, Oscar-nomineret
 • 2013 En kongelig affære, Nikolaj Arcel, Oscar-nomineret
 • 2012 Superclásico, Ole Christian Madsen, Oscar-shortlistet
 • 2011 Hævnen, Susanne Bier, Oscar-vinder


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg
  Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg