Untitled Page
Om mennesker, medier, kreativitet og teknik i AV-branchen
1982 - 2021
Artikler Kontakt
Gå tilbage

Rapport fra Fiberby
November 2020
Internetforbruget
eksploderer i København
Masser af Zoom-møder, gaming og Netflix betyder, at københavnernes internetforbrug er skyhøjt i januar, her efter at anden nedlukning er trådt i kraft. Tendensen ventes at fortsætte.

En opgørelse fra internetfirmaet Fiberby har kortlagt, hvor meget københavnerne har været online og trukket veksler på deres internetforbindelse i perioden fra før nedlukningen af Danmark i marts og frem til nu. Tallene er hentet fra virksomhedens kunder, der tæller over 20.000 husstande i hovedstaden.

30 procents stigning

– Vores målinger viser, at københavnernes internetforbrug er vokset med cirka 30 procent fra før nedlukningen og frem til midt januar, siger Jakob Frederiksen, administrerende direktør hos Fiberby. – De første dage med Mette Frederiksens pressemøder medførte en skyhøj internettrafik. Herefter faldt den noget tilbage fra omkring maj, hvor mange vendte tilbage til deres arbejde, men hen over efteråret og især efter anden nedlukning i begyndelsen af december er internettrafikken på ny skudt i vejret. Og Tendensen fortsætter ind i januar.

– Lige bortset fra Dronningens nytårstale, som altid er årets største spidsbelastning på nettet, har vi ikke oplevet så megen travlhed som lige nu, forklarer Jakob Frederiksen, hvis firma Fiberby har eksisteret siden 2004 og i dag leverer internet til bl.a. 700 boligforeninger i hovedstadsområdet.

Videomøder, streaming og spil

Spørgsmålet er så, hvordan københavnerne har ændret på deres internetadfærd, og hvordan de bruger deres tid på online lige nu? Det har Fiberby nogle klare svar på.

– Via vores servere, som er fordelt over hele hovedstaden, kan vi se at københavnerne flytter 20-25 procent flere data i kontortiden mellem klokken 8 og 16. Der er ikke tale om downloads, men upload af trafik, hvilket helt klart afspejler, at folk, der arbejder, og deres børn, som går i skole, ofte deltager i videomøder. Videomøder er meget effektive programmer, der kun bruger meget lidt plads, og når vi kan se en så forøget trafik i dagtimerne, er det fordi der bliver holdt rigtig mange onlinemøder lige nu, vurderer Jakob Frederiksen.

Hovedparten af internettrafikken finder imidlertid sted om aftenen, især kl. 21-24, hvorefter den falder. Det er her familierne streamer underholdning fra TV2, DR, YouTube og streamingtjenester som HBO og Netflix. Det er nemlig downloads af film og underholdning samt gaming, som kræver allermest internetkapacitet.

Gå tilbage


Fiberbys målinger viser, at dataforbruget her i januar på hverdage ligger på niveau med dataforbruget i weekenderne, som ellers før var ugens mest travle tidspunkter på nettet.
Klik for større billede

– Med fortsat nedlukning og dermed masser af hjemmearbejde og hjemmeskoling den næste måned og måske længere frem forventer vi, at internetforbruget og københavnernes onlineaktiviteter vil tage til i de kommende uger, lyder vurderingen fra Fiberbys adm dir Jakob Frederiksen.
Klik for større billede

> Privacy
> Cookies