Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Dødens Adjø
Mandag den 14. september 2020
Vi skal alle herfra,
men hvordan?
Skal dit sidste farvel være som du selv havde tænkt dig, eller overlader du planlægningen til dine pårørende? Ny online platform lægger op til en mere uformel tilgang til, hvordan man får taget stilling til den sidste rejse og får fortalt de efterladte om ønskerne, inden livet rinder ud.

Adjø er navnet på den nye online platform og app, der skal medvirke til, at det sidste farvel skaber ro i sindet hos de pårørende. Platformen er udviklet af Jesper Milvertz, Robert Karlsson og Kasper Holst Wochner, og ideen opstod da Jespers morfar døde for et par år siden og skulle begraves.

– Pludselig stod vi på Solrød Strand og spredte hans aske, men var det virkelig hans ønske, spørger Jesper Milvertz. – Begravelsen affødte et væld af tænkte scenarier, som jeg forestillede mig kunne opstå, når man som pårørende ikke har adgang til den afdødes sidste vilje. Det blev kort sagt begyndelsen til adjo.dk, hvor et særligt fokusområde, lige fra første ideudkast, har været at sikre, at brugerens ønsker til sit sidste farvel nemt skal kunne deles med de pårørende, inden det hele er for sent.

Mit farvel. Mit liv.
Mine kære. Min arv

Platformen tager brugeren igennem fire kategorier med i alt 40-50 spørgsmål, som dækker de fleste aspekter af den sidste vilje:

MIT FARVEL handler om ceremonien, blomster, sange og gravøl.

MIT LIV handler om din bolig, finansielle & erhvervsmæssige forhold og kæledyr.

MINE KÆRE – herfra deler du dine ønsker med dine pårørende.

MIN ARV – her kan du tilføje arvestykker, få styr på den digitale arv og få hjælp til testamente.

Del dine ønsker med få klik

Spørgsmålene i platformen kan besvares og redigeres løbende, når tiden og inspirationen er dertil. Via platformens delefunktion, kan ønskerne sendes til de nærmeste i familien (børn, ægtefælle m.fl.), så de altid har adgang til familiemedlemmets sidste ønsker, når det uundgåelige sker.

En undersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen fra 2018 viser, at godt halvdelen af os sjældent eller aldrig taler om, at vi en dag skal dø, til trods for at døden ofte er i vores tanker. Faktisk tænker 71% af danskerne "en gang imellem", "ofte" eller "meget ofte" på, at de selv skal dø en dag, viser samme undersøgelse.

– Jeg er klar over, at det er et svært emne at tale om og ofte meget tabubelagt. Men vi tror, at den digitale tilgang netop kan skabe det uformelle rum, der skal til for at motivere danskerne til at forholde sig til deres død og måske endda få taget snakken med deres nærmeste. Som tallene viser, så tænker vi jo næsten alle på døden indimellem, men vi får bare sjældent nedfældet vores ønsker eller fortalt dem videre, siger Jesper Milvertz.

Den digitale arv

Der er indlagt guidelines i platformen til, hvordan man sørger for, at konti på de sociale medier lukkes ned og ikke står hen i det uendelige.

– Det vil være en lettelse fra mange pårørende, at den afdødes eftermæle er sikret, også på de digitale platforme, siger Jesper Milvertz. – Men det er vigtigt at understrege, at Adjø ikke er juridisk bindende og at den ikke erstatter et testamente. Den nye platform skal primært betragtes som et supplement til testamentet og en rettesnor for de efterladte.

Gratis at bruge

Udviklingen af platformen er finansieret ved investorkapital og den er gratis at bruge. Med tiden ønsker de tre stiftere en forretningsmodel baseret på sponsorer – f.eks. advokater, bedemænd og blomsterbutikker, som brugeren kan vælge ud fra særlige kriterier, f.eks. lokalitet.

Platformen har i øjeblikket ca. 300 brugere og er tilgængelig på iOS, Android og web: www.adjo.dk.


Gå tilbage

Formålet med Adjo.dk er at sikre, at brugerens ønsker til sit sidste farvel nemt skal kunne deles med de pårørende, inden det hele er for sent. Ifølge en undersøgelse foretaget af Ældre Sagen, så taler godt halvdelen af os sjældent eller aldrig taler om, at vi en dag skal dø, til trods for at døden ofte er i vores tanker... Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg
Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg